Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΒΑΝΑΣ - ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ- ΑΡΓΥΡΗ


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΒΑΝΑΣ

Η Κούβα στο Λυκόφως του Κάστρο (εκδόσεις Ηλέκτρα)
Κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Ηλέκτρα το νέο βιβλίο Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη με επίκεντρο το προσωπικό αποτύπωμα της συγγραφέως για το μαγικό νησί.
Προσωποκεντρικό και περιηγητικό ταυτόχρονα , τούτο το ημερολόγιο ξεναγεί στην Αβάνα του Κάστρο, του Τσέ και του Χέμινγουαιη σκιαγραφώντας την μετα την επανάσταση εποχή.
Η Αβάνα των τελευταίων ημερών του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία.
Η μεγαλοπρεπής αλλά και ξεφτισμένη, καθημερινή αλλά και παράφορη Αβάνα της οργιαστικής μουσικής, των αξεπέραστων πούρων, των καλλιτεχνών του δρόμου, των ιερειών της νύχτας και του έρωτα, των μυθικών μπαρ, της νέας ηθικής της τουριστικής εποχής, δοσμένη κινηματογραφικά, πλάνο πλάνο, από την πένα και τον φωτογραφικό φακό της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη.
Η συγγραφέας αφουγκράζεται τους ήχους της πόλης, καταγράφει την ομορφιά τής αρχιτεκτονικής της, ρουφά ηδονικά τα αρώματα της Καραϊβικής, ανακαλύπτει στους Έλληνες της Κούβας, αποτυπώνει την αθλιότητα της καθημερινής συνθήκης, περιδιαβαίνει τα σοκάκια της Αβάνας, συνομιλεί με δυτικούς επισκέπτες, αποκρυπτογραφεί τη νέα τάξη πραγμάτων στο λυκόφως του ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο, λίγες μέρες πριν παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ.
Προσωπικό, βιωματικό, ήρεμα διεισδυτικό, το Ημερολόγιο Αβάνας είναι εν τέλει μια κατάθεση της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη για την ιστορική συγκυρία στην Κούβα του σμαραγδένιου πελάγους και των αιώνιων φοινικόδεντρων.

Βιογραφικό Ιουστίνης Φραγκούλη- Αργύρη
Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση.
Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΕΡΑ, SKY, FLASH 9.61, Αθήνα 9.84), καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ).
Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», του περιοδικού «Έψιλον». Είναι συνεργάτρια των λογοτεχνικών περιοδικών «Διαβάζω» και «Δέκατα».
Απασχολείται ταυτόχρονα στο τοπικό ραδιόφωνο και στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής. Παράλληλα με τη δημοσιογραφική και συγγραφική της δραστηριότητα είναι γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του «Ιδρύματος Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων για την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό» με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).
Συγγραφικό έργο:
Το πρώτο της βιβλίο Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (Εκδόσεις Εξάντας, 2000), αποτελεί την επίσημη βιογραφία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος (The Lonely Path of Ιntegrity), Exandas Publishers, 2002).
Ακολουθούν: το μυθιστόρημα με τίτλο «Πετάει, πετάει το σύννεφο» (Eκδόσεις Ψυχογιός, 2003),
«Η Παρακαταθήκη - The Legacy» (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2005), μια δίγλωσση έκδοση με επιλεγμένους λόγους του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος,
το μεταφεμινιστικό μυθιστόρημα «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2006).
Το τελευταίο της έργο «Ημερολόγιο Αβάνας- Η Κούβα στο Λύκόφως του Κάστρο» κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Ηλέκτρα (2008).
Το μπλογκ της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη: